5 vanliga typer av fuktskador 

Vid första anblick kan ett droppande rör eller en liten läcka i taket verka ganska ofarligt och lämnas orört. Dock är fuktskador en av de vanligaste problemen som snabbt kan eskalera och leda till mögel och stora vattenskador. En vanlig fuktskada kostar tiotusentals kronor och sammanlagt kostar fuktskador i alla hem cirka 100 miljoner kronor. Med tanke på hur mycket fuktskador kostar är ett tips att ha en försäkring som täcker potentiella kostnader. Trots försäkring är det naturligtvis viktigt att förebygga fuktskador så långt det går med tanke på vilka besvär det orsakar. Vem vill kliva ner i en översvämmad källare eller tvättstuga för att hitta din hussvamp? 

Även om det kan vara svårt att förhindra alla typer av fuktskador, så kan du alltid göra ditt bästa för att ta reda på de vanligaste orsakerna. På så vis har du en chans att minimera skadorna. 

Några av de vanligaste omständigheterna att vara uppmärksam på som kan orsaka fuktskador  är: 

  • Extremt väder. 
  • Läckande rör. 
  • Gammal varmvattenberedare. 
  • Sliten tvättmaskin. 
  • Kondens från luftkonditionering. 

Topp 5 vanliga fuktskador i hemmet 

  1. Extremt väder –Allt från kraftiga regnskurar och åskväder till rikliga snömängder utgör en risk för fuktskador i ditt hem. En hård vind i kombination med regn kan till exempel skada ditt tak och i värsta fall leda till översvämningar.
  1. Läckande rör –Vikten av att kontrollera dina rör med jämna mellanrum kan inte understrykas nog. Ett rör i din källare kan läcka tillräckligt med vatten för att skada golv och väggar, något som i sin tur betyder dyra reparationskostnader. Dessutom gör fukten tillsammans med mörkret i källaren att de rätta förhållandena finns för mögel att bildas.
  1. Gammal varmvattenberedare –En gammal varmvattenberedare utgör alltid en högre risk för fuktskador. Om du själv har en gammal varmvattenberedare är det viktigt att kontrollera den regelbundet och utföra eventuella underhåll. I vissa fall kan varmvattenberedaren läcka på grund av ett för högt tryck och händer detta kan det bli översvämning.
  1. Sliten tvättmaskin –En tvättmaskin förbrukar cirka 50 liter vatten per tvätt och är dessutom under konstant tryck. Om vattnet till tvättmaskinen går genom rör av gummi eller PVC kan de lätt slitas och gå sönder. Det här innebär att din tvättstuga kan översvämmas på endast några minuter om du inte stänger av vattnet. Med rostfria stålrör har du däremot inget att oroa dig för.
  1. Kondens från luftkonditionering –Din luftkonditionering bildar kondens som åker ut från ditt hus genom sin avloppsledning. Detta fungerar dock bara så länge systemet inte är skadat eller igensatt av något som damm eller smuts. När vattnet inte kan komma ut kommer det istället att läcka in direkt i ditt hem och orsaka fuktskador. Det kan skada golv och väggar och i värsta fall din isolering.